Posted on

Vanliga takmaterial och dess egenskaper

Det finns mycket att välja mellan när det kommer till takmaterial, dock lämpar sig inte alla för alla typer av hus och byggnader. Det kan dock vara värt att läsa på om olika material och vad dom har för egenskaper om man står inför ett takbyte. Nedan följer några av dom vanliga materialen som syns på tak runt om i landet.

Plåt

Plåt är ett förhållandevis lätt takmaterial som ses på många hus runt om i Sverige. Tack vare att plåt finns i många olika utföranden och färger passar det på dom flesta hus och konstruktioner. Hur vida man behöver hjälp från en takläggare eller inte för att lägga ett plåttak beror lite på. För en enkel modell kan den händige klara av det på egen hand men för till exempel ett falsat plåttak behövs speciella verktyg och speciella kunskaper och här är det bra om man anlitar en takläggare för att få ett snyggt och hållbart resultat.

Tegel

Tegelpannor är ett av dom mest hållbara alternativen man kan välja till sitt tak, dock är det inte alla hus som klarar av att bära upp vikten. Tegel väger drygt 30 kg per kvadratmeter och är inte huset byggt för det så är det troligtvis inte heller ett alternativ med en flyttfirma stockholm. Har man däremot möjlighet att ha tegel som takmaterial får man ett tak som kommer hålla uppemot 70–80 år.

Det är miljövänligt och blir vackrare och vackrare ju mer det åldras och är alltså ett bra val av många anledningar. Däremot kan det vara svårt att lägga ett tegeltak själv om man inte har rätt kunskaper, så att låta en takläggare utföra jobbet är att föredra.

Betong

Betongpannan har liknande egenskaper som tegel men är möjligen inte lika vacker. Däremot är den väldigt hållbar mot kyla och något billigare än det ovan nämnda. Livslängden kan variera alltifrån 50–80 år beroende på tillverkare och kvalitet och pannorna är enklare att lägga än tegel. Man behöver alltså inte anlita en takläggare om man är någorlunda händig utan det går bra att lägga taket själv.

Papp

Ett papptak är kanske inte det snyggaste man kan tänka sig men dock så är det väldigt praktiskt. Det behövs definitivt ingen takläggare eftersom det är väldigt enkelt att arbeta med och dessutom är det billigt. Det kanske inte är det bästa tänkbara att lägga på sitt hustak men för mindre byggnader så som garage, friggebodar och förråd lämpar det sig utmärkt. Sköter man om pappen kan den hålla sig hel och fullt fungerande i runt 30 år.