Flyttfirma kan köksrenovering | Organisera ditt hem

Tar man inte tag i sin hemstädning finns en risk att ens kreativitet hämmas, att man är mer stressad och att det blir svårare att njuta av till exempel pyssel eller en film i hemmet. Stök är något som gör att många av oss helt enkelt inte kan slappna av, och det påverkar oss på flera sätt.

Man har alltså allt att tjäna på att inte slarva med sin hemstädning. När det är mycket på jobbet, eller i skolan, finns dock en risk att man halkar efter. Ibland hinner man helt enkelt inte med allting. Om man ser på det långsiktigt och tar tag i det snabbt – kommer man att tacka sig själv längre fram. Här ger vi ett par tips som kommer göra din hemstädning och ditt röj lättare framöver. Tipsen gör det också enklare att hålla hemmet organiserat – att aldrig låta det bli stökigt.

Städa tillsammans

Om du inte bor ensam är hemstädning något som med fördel kan göras tillsammans. Att få hela familjen involverad i processen gör att arbetet blir klart snabbare, och att en känsla av tillfredsställelse – och att man har åstadkommit något – infinner sig. Om du ska sköta din hemstädning själv är det bästa att ta ett rum i taget, för att få den där känslan av ett jobb är gjort. Viktigt är att man ser resultatet.

Designera utrymmen

Om du har designerade utrymmen för merparten av dina prylar kommer vardagen att flyta på lite lättare. Optimalt är om dessa utrymmen är stängda, det vill säga att de finns i lådor och i skåp, till exempel. Att rörigt förvara prylar på öppna hyllor, byråer eller skänkar kommer inte att lika effektivt hjälpa dig att slappna av.

Släng, sälj eller ge bort

En del av oss har mycket svårt för att göra oss av med saker. En sak som är säker är dock att det kommer att förenkla din hemstädning markant framöver. Om du inte använder det, behöver det eller inte ens vill ha det – så gör dig av med det. Saker i dåligt skick kan ofta slängas eller återvinnas på ett bra sätt, medan andra prylar kan ges bort eller säljas.

Prylar som du använder sällan bör förvaras i ett förråd eller i ett garage. Packa ned dessa saker i en låda och märk med datum – har du inte öppnat lådan på ett år kan du, med sällsynta undantag, slänga eller ge bort hela lådan.