Posted on

Måla om ditt hus – tips och trix 

Att måla om fasaden är ett stort projekt som passar ypperligt att ta tag i under sommarsemestern. Det är dock många saker som är viktiga att tänka på inför projektet att måla om huset, för att arbetet ska fortgå så enkelt och effektivt som möjligt. Varför man väljer att måla om sitt hus är oftast av estetiska skäl. En nymålad och fräsch fasad ger hela huset ett välvårdat och fräscht intryck. Att då och då måla om fasaden kan även hjälpa din fasad att hålla sig frisk. Det håller borta mögel och röta och ger ett välfungerande skydd mot väder och vind. 

Välja kulör till fasaden 

Om du väl bestämt dig för att måla om fasaden är det dags att bestämma vilken kulör du vill använda dig av. Vill du måla om huset i samma färg som tidigare, eller kanske byta intryck totalt? Vilken färg du väljer kan påverka intrycket av ditt hus och är därför ett val du behöver fundera noga på. Ett hett tips kan va att ställa dig en bit framför ditt hus och se dig omkring. Vilka övriga färger finns nära? Det kan vara fint att matcha din fasadfärg med någon annan färg i närheten. Om du har en granne med ett gult hus kanske du vill matcha detta med målare stockholm? Oavsett vilken färg du väljer kan det vara bra att tänka på helheten i samhället du lever. Ett rosa hus kanske inte alltid passar in i en by full med röda hus med vita knutar? Ta god tid på dig när du funderar på kulör, framförallt om du drastisktBetsa trä - Måleri vill byta färg. 

Olika färgers egenskaper 

Det är även viktigt att fundera kring vilka egenskaper du efterfrågar hos din fasadfärg. När du väl bestämt dig för en kulör är det dags att fundera kring om det är en miljövänlig färg du är ute efter, eller kanske en vattenburen färg? Se över vilka olika alternativ du har och hur lätta de är att hantera för att kunna ta ett välgrundat beslut av fasadfärg. Om du planerar att måla om din fasad på egen hand utan professionell hjälp är det särskilt viktigt att du kollar upp hur olika färger fungerar. Se till att välja en färg du känner dig bekväm att arbeta med och som kommer ge dig resultatet du är ute efter när du har behov av fönsterrenovering. 

Olika tillvägagångssätt beroende på material 

Det är viktigt att du är medveten om att olika material kan kräva olika tillvägagångssätt vid ommålning. Det är aldrig att rekommendera att måla om fasaden vid regnväder eller när luftfuktigheten är hög. Förövrigt kan olika material ha olika för- och nackdelar. Träfasader är i särskilt stort behov av skötsel och underhåll, eftersom det är extra utsatta för fukt och mögel.