Posted on

Frågor till din takläggare 

För att vara säker på att man anlitar en pålitlig och seriös takläggare som följer alla lagar och byggregler i branschen är det viktigt att göra sin efterforskning. Självklart vill du inte bli lurad och få ett halvdassigt tak eller behöva betala en halv förmögenhet för jobbet. Det är en balansgång som behöver balanseras noga för att du ska den service du behöver till ett rimligt pris. För att få just detta kan du ställa ett gäng väl utvalda frågor till din takläggare, för att säkerställa att du har att göra med en pålitlig firma. 

Är ert företag registrerat? 

Denna basala fråga viktig för att du ska veta att de är en etablerad aktör i branschen för takomläggning Göteborg. Nu för tiden kan personer även arbeta som egenanställd, vilket inte ställer krav på att ha ett bolag. Trots det bör du inte ge dig in i affär med någon som inte kan bevisa att de är ett etablerat företag eller på annat sätt kan visa på sin kompetens. Du vill inte riskera att svartjobb förekommer, vilket tyvärr är vanligt bland hantverkare som inte har företag. Se till att du får företagets organisationsnummer eller företagsnamn för att du själv ska kunna kolla upp företaget. Nybyggt hus - Lägga tak

Är ni försäkrade? 

Alla seriösa takläggare har en heltäckande försäkring. Försäkringen och vad den täcker ska tydligt framgå i offerten. 

Tillhandahåller ni referenser? 

När det kommer till att välja hantverkare är referenser otroligt värdefulla. Det är allra bäst om du själv har vänner, familj eller bekanta som har erfarenhet av någon takläggare borås. Därifrån kan du ta ett eget beslut! Om du inte känner någon som har erfarenhet av en takläggare behöver du gå till takläggaren du funderar på att anlita och be dem om referenser. 

Vilket material rekommenderar ni? 

Om du planerar att byta ut hela taket kan det vara smart att rådfråga din takläggare om vilket material de rekommenderar. Att gå på samma material som tidigare är inte alltid det smartaste valet. Kanske förutsättningarna har förändrats eller ett annat material kanske passar huset bättre? Passa på att använda takläggares kompetens inom takbranschen och be dem ta fram vilka olika alternativ av takmaterial som kan passa ditt tak.  

Ingår ni i någon branschorganisation? 

Denna fråga är relevant då medlemskap i en branschorganisation kan ha många fördelar. Det kan innebära en enorm trygghet då organisationen ofta ställer krav på sina medlemmar och har vissa branschregler som medlemmarna måste följa. Chansen för att du får ett bra avtal ökar signifikant om du anlitar en takläggare som är medlem i en branschorganisation. 

Hur ser era avtal ut? 

Om det är möjligt är det bra om du kan få se ett gammalt avtal från takläggaren tidigt i processen. Även om det är viktigt att noggrant läsa igenom det riktiga avtalet innan du skriver på, kan det ofta kännas lite svårt att backa ur processen när den är så långt gången.