Posted on

Att flyttstäda i köket 

Att flyttstäda är tufft och kräver både tid och arbetskraft – ta städhjälp stockholm. Köket är en viktig del av hemmet som samlar på sig mängder av smuts med tiden. Fett och ångor från matlagning sätter sig i väggarna och orsakar smuts som är svår att få bort. Köket består även ofta av många olika delar i form av vitvaror och förvaringsutrymmen som kan ta lång tid och vara jobbiga att rengöra. Nedan hittar du alla delar som behöver rengöras i köket vid en flyttstädning.  

Tvätta tak, väggar och golv 

Eftersom fett sätter sig i väggarna i köket är det viktigt att tvätta tak, väggar och golv noggrant. Om taket är målat måste det tvättas noggrant. Börja i taket, fortsätt tvätta väggarna och ta golvet sist. På så sätt drar du ner all smuts till golvet där du till sist samlar upp allt. 

Frys och kyl 

Frys och kyl ska tömmas, frostas av och luftas av alberts-service.se. All inredning ska rengöras och fasta ytor ska rengöras med lämpligt rengöringsmedel. De ska rengöras noggrant invändigt, utvändigt och på ovansidan. Sist men inte minst ska skåpen dras ut för att utrymmet bakom och under skåpen ska kunna rengöras ordentligt. Dessa utrymmen rengörs sällan och brukar samla på sig mycket smuts, så fuska inte här! Lämna dörrarna öppna när du är klar för att kyl och frys ska hålla sig fräscha. Rengöring av fönster - fönsterputs

Spis och ugn 

Spis och ugn brukar behöva rengöras ordentligt med flaska eftersom de snabbt blir äckliga av fett och matrester. Dra fram spisen och rengör den på alla sidor inklusive utrymmet bakom och under. Sedan ska själva ovansidan av spisen rengöras, noggrannare än du troligtvis någonsin gjort. Var extra noga längst med kanterna på spisen där fett och matrester brukar etsa sig fast där. Ugnen ska rengöras på insidan på ett lämpligt sätt, inklusive alla tillbehör till ugnen. Glaset på ugnsluckan ska eventuellt plockas isär och rengöras ordentligt. Sist men inte minst ska eventuellt skåp/värmeskåp till ugnen ska rengöras noggrant. Rengöringsmedel i form av ugnrengöring, spisrengöring eller avfettningsmedel passar bra för dessa ändamål. 

Fläkt 

Fläkten och fläktskåpet ska rengöras på alla sidor. Filtren ska rengöras eller eventuellt bytas beroende på vad det är för filter. 

Den fasta inredningen 

Köket har ofta mycket fast inredning, vilket kräver mycket tid vid flyttstädning. Samtliga köksskåp, lådor och övriga ytor ska rengöras riktigt noggrant så alla fläckar försvinner. Även dörrar, gångjärn, handtag och utrymmen ovansidan av köksskåp ska rengöras. 

Diskmaskin och diskbänk 

Om bostaden har en diskmaskin ska denna rengöras invändigt och utvändigt. Diskbänk, kranar och disko ska rengöras och tvättas rena från smuts, matrester och fett. Samtliga ytor kan behöva kalkas av vid behov. Annars passar det ypperligt att använda avfettningsmedel och köksrengöring för att rengöra köket ordentligt. Tänk på att rengöra det sista i köket ganska sent i flyttstädningen, så inga ytor hinner smutsas ner efter de rengjorts.