Posted on

Tips när du anlitar hantverkare

Det finns en uppsjö av hantverkare att välja mellan. Många är professionella och väldigt duktiga medan andra inte alls är det. För att arbetet ska bli bra utfört och enligt önskemålen är det viktigt att göra ett bra val  Hantverkare kan verkligen skapa underverk, se bara på bästa golvslipningen malmö. Men det finns mycket som kan gå fel och ibland beror det på rena missförstånd. För att undvika diverse problem med hantverkarna du anlitar finns det några bra saker att tänka på.

Ha koll på hantverkarens behörigheter

En av det bästa sakerna som du kan göra när du ska anlita hantverkare är att sätta dig in i vilka lagar och regler som faktiskt gäller när det kommer till entreprenadarbete. Börja alltid med att kolla upp om hantverkarna du vill anlita har rätt behörigheter. Vissa hantverksarbeten kräver bra kunskap och då vill du vara säker på att den som ska utföra arbetet har rätt kompetens.

Ta referenser

Det är många som anlitar hantverkare som missar att ta referenser. Sedan finns det de som tar referenser men inte följer upp dem. Att lyfta telefonen och ringa minst en referens är en enkel åtgärd för att minska risken för framtida problem. När du samtalar med en referens kan du fråga om arbetet gick som överenskommet, om kostnaden blev vad de kommit överens om och om det uppstod några problem med hur hantverkaren löste dessa. Du kan även höra med vänner och bekanta om de har några tips på bra hantverkare.

Kolla upp hantverkarföretaget

Ta för vana att kolla upp om företaget har F-skattsedel och inte har några stora skulder. Det kan även vara en god idé att kolla om hantverksföretaget har några pågående tvister. Tänk på att aldrig anlita den första bästa hantverkaren bara för att jobbet ska bli utfört snabbt.

Skriv alltid avtal med hantverkare

Innan du anlitar en hantverkare är det viktigt att veta precis vad hantverkaren faktiskt ska utföra för arbete. Gör en lista över vad du vill ha hjälp med och låt sedan hantverkaren ge ett prisförslag på det. När det finns en överenskommelse för vad hantverkaren ska göra för arbete är det viktigt att skriva avtal. Tänk på att det bör framgå i avtalet precis allt som hantverkaren ska göra – vilka material som ska användas i arbetet, hur lång tid arbetet kommer att ta och hur mycket det kommer att kosta. Det är även fördelaktigt att skriva in i avtalet vad som händer vid eventuella förseningar samt vilka garantier och försäkringar som ges från hantverkarens sida. När allt finns nedskrivet är det enklare att i efterhand reda ut vad som faktiskt sagts från början.

Betala efter att arbetet är utfört

När en hantverkare anlitas är en fördel att inte betala i förskott. För om arbetet inte blir utfört på ett bra sätt eller inte görs enligt avtalet är det bra att kunna hålla inne på betalningen till dess att hantverkaren åtgärdar det som behövs.