Posted on

Behövs en rådgivare när du säljer fakturor?

De flesta som driver företag har blivit kontaktade av ett företag man kan sälja fakturor till. Då och då ringer det någon som erbjuder en fakturaköpstjänster. Det kan vara allt från att lägga upp sina fakturor på en digital plattform med budgivning till att få träffa en personlig rådgivare. Personlig rådgivning för att sälja fakturor och vad det kan bidra med går vi igenom här.

Ska du sälja fakturor?

Den första frågan en riktigt bra finansieringsrådgivare bör ställa dig är om du verkligen ska sälja fakturor. Inte för att det är en dålig lösning utan för att det finns många vägar som bär till Rom. Den bästa vägen för ditt företag kan vara någon annan. Om det sen visar sig att sälja fakturor är rätt väg framåt kommer du bli en långsiktig, trygg och nöjd kund. Något som alla parter tjänar på.

Finansieringsbehov

Beroende på hur din verksamhet ser ut kan du ha olika behov av finansiering. En vanlig lösning för butiker är att du finansierar tillväxt genom att låna på värdet i ditt lager. Det minskar lönsamheten men frigör kapital för att köpa fler varor och sälja mer. En annan variant är att göra en orderfinansiering och en tredje är att ta ett rent företagslån.

Rådgivarens roll

Rådgivaren kommer in med kunskap om olika finansieringsformer, förståelse från din bransch och erfarenhet av bra lösningar som andra företag har gjort. En viktig del i rådgivarens roll är att säkerställa att du använder en bra finansieringsmodell för ditt företags behov. En rådgivare ska gärna kunna uppvisa en meritlista av att hjälpa andra företag, det borgar för trygghet.

Factoring

Beroende på hur företagets likviditetsbehov ser ut kan det antingen vara klokt att sälja fakturor eller att använda sig av factoring. En bra rådgivare kan räkna på de olika lösningarna, vad de kostar, vad de ger dig för effekt i verksamheten och mycket annat. Vilken belåningsgrad du har på din factoring påverkar både likviditet och den slutliga prislappen för lösningen.

Förhandla

Ytterligare en fördel med en personlig finansieringsrådgivare är att ha en riktig person att förhandla med. En digital plattform kan presentera olika bud och därmed olika priser när du ska sälja fakturor med factoringgruppen.se. Men du kan inte förhandla på samma sätt som när du träffar en rådgivare. Fundera först på vad du vill uppnå med förhandlingen och försök sen att nå en bra lösning för båda parter.

Välja rådgivare

Det finns många företag som erbjuder dig att sälja fakturor och ett vanligt sätt att jämföra bolagen är genom att jämföra priser på fakturaköp. En annan väg du kan ta är att jämföra deras rådgivare, kompetensen hos rådgivaren och förmågan att erbjuda dig skräddarsydda lösningar.

Kostnaden ligger sällan i procenten

I vissa fall är prislappen och vilken procent du får sälja fakturor för det som ska styra ditt beslut. I många fall är valet av finansieringsmodell och belåningsgrad mycket viktigare. En del i att hitta en bra finanspartner är att ha en rådgivare som kanske inte alltid vinner med prislappen utan med det värde hon tillför.